SciLogs International .com.be.es.de

Belgische wijsheid en oude Chinezen

Door Evie Vereecke, 20 Maart 2012, 10:03

Menselijke resten uit Zuidwest-China van 11.500-14.300 jaar oud tonen een opmerkelijke combinatie van primitieve en moderne kenmerken en geven nieuwe inzichten in onze recente evolutionaire geschiedenis.  De vondst is belangrijk omdat het komt uit een gebied dat gekend staat als een hotspot van humane genetische diversiteit maar waarvan tot hiertoe nog weinig resten accuraat beschreven zijn.

Onze menselijke stamboom zit ingewikkeld in elkaar (zie ook vorige blogs), dat is opnieuw duidelijk door de vondst van nieuwe fossielen. Onderzoekers uit Australië en China vonden in twee grotten in Zuid-China de resten van schedels, onderkaken, tanden en diverse skeletfragmenten van verschillende individuen. Datering van de sedimenten waarin de resten ingebed waren, leverde een ouderdom van 11.500-14.300 jaar op, wat overeenkomt met het einde van het Pleistoceen. Correcte datering is op zich al een hele klus, het ineenpuzzelen en reconstrueren van de fossiele resten is nog van een heel andere orde.

Dankzij medische beeldvorming en geavanceerde computertechnologie zijn er heel wat nieuwe mogelijkheden om een snellere en meer accurate reconstructie te maken van fossiele resten. Voor het bestuderen van de Chinese fossielen, maakten de onderzoekers gebruik van 3D-visualisatie software van Belgische makelij (Materialise), dat onder meer wordt gebruikt voor additive manufacturing (3D-printing) en orthopedische chirurgie, maar ook een bijzonder waardevolle tool is voor onderzoek. Er werd een CT-scan genomen van de schedelresten, en met behulp van de software kon hieruit een virtuele endocast gemaakt worden. Een endocast is een afgietsel van de hersenen en van omliggende bloedvaten waaruit belangrijke informatie gehaald kan worden zoals hersenvolume, afmetingen van specifieke hersenregio's, etc. Vroeger werd een endocast manueel vervaardigd, waarbij de schedel werd gebruikt als mal, tegenwoordig kan het sneller en accurater via CT-scanning en computertechnologie. Ook bij het recent beschreven sediba-fossiel werd gebruik gemaakt van deze methode. De virtuele endocast laat toe specifieke afmetingen te nemen, maar evengoed kan men met een druk op de knop het fossiele brein afdrukken in 3D (zo weet u meteen ook wat op het nachtkastje van de onderzoekers prijkt).

 

Figuur 1 - Endocast van een van de Chinese fossielen en een vergelijking van de omvang van de frontale lob (rechtsboven) en parietale lob (rechtsonder) van het fossiel (grijze ster) met andere menselijke fossielen en populaties.


Analyse van de endocast van het Chinese fossiel wijst op een eerder klein hersenvolume (1.327 cm3), vergelijkbaar met dat van Neanderthalers (> 32.000 jaar geleden) en vroege Homo sapiens (67.000-10.000 j.g.), en een relatief grote frontale en kleine pariëtale lob in vergelijking met recente Homo sapiens en huidige populaties (zie Figuur 1).


Figuur 2 - Schedelresten van een van de Chinese fossielen. Let op het smalle voorhoofd en de brede jukbeenderen (PlosOne 2012).


De schedelbeenderen werden ook gebruikt om informatie te krijgen over het gelaat van de Chinese voorouder.
Het gezicht blijkt bijzonder breed en kort te zijn, met een korte, brede neus en ver uiteenstaande ogen, een sterk gebogen, smal voorhoofd en een 'prognate' onderkaak (vooruitstekende onderkaak). Allen primitieve kenmerken die niet terug te vinden zijn bij tijdsgenoten, maar eerder gelijken op die van oudere populaties uit Afrika en Mongolië. Daarnaast bezit het fossiel wel grote frontale hersenlobben, wat duidt op hogere cognitieve functies en een duidelijk modern kenmerk is. Mogelijks wijst deze mix van primitieve en moderne kenmerken erop dat dit afstammelingen betreft van een geïsoleerde populatie uit Afrika die na migratie naar Oost-Azië een aparte populatie vormde met duidelijke morfologische verschillen in vergelijking met andere Aziatische populaties. Een andere mogelijkheid is dat het een archaïsche Oost-Aziatische populatie betreft die tot vrij recent overleefde. Het lijkt er in elk geval op dat dit een populatie betreft die geen genetische bijdrage heeft geleverd aan recente Oost-Aziatische populaties. Genetische analysis zouden deze hypothese verder kunnen ondersteunen, maar tot hiertoe is het niet gelukt om DNA te isoleren uit de resten.

 
Bronnen
 


Online bladwijzers:Voeg deze link toe met uw social bookmark service en deel deze post met anderen
 • Google
 • del.icio.us
 • Msn
 • Facebook
 • Netlog
 • Technorati
 • bligg
 • ekudos
 • nujij
 • connotea
 • Stumbleupon

Reacties

Voeg reactie toe
 authimage

Reacties