SciLogs International .com.be.es.de

Elektriciteit in Kisangani: schaars maar groen

Door Dieter De Cleene, 27 April 2010, 17:25

De Congostroom is de krachtigste rivier in Afrika. Bij de monding komt in het regenseizoen ruim 50.000 kubieke meter water per seconde in de Atlantische oceaan terecht en het rivier water is tot 800 kilometer ver in zee nog te herkennen. Het is zo dat de Portugese ontdekkingsreiziger Diogo Cão de Congostroom eind 15de eeuw ontdekte.

De mogelijkheden om op de Congostroom en haar zijrivieren waterkrachtcentrales op te trekken zijn dan ook enorm. Wetenschappers hebben berekend dat het volledige Congobekken goed is voor dertien procent van het wereldwijde waterkrachtpotentieel en dat voldoende centrales op de Congostroom alleen, heel Afrika beneden de Sahara van stroom zouden kunnen voorzien.

Momenteel bevinden zich in het Congobekken een veertigtal waterkrachtcentrales, vertelt Alain Nubourgh van de Belgische Technische Coöperatie (BTC). Daarvan werken er echter slechts een zevental. De grootste staat aan de spectaculaire Ingawatervallen, zo’n 200 kilometer ten zuidwesten van Kinshasa. Het prestigieuze Ingaproject ging begin jaren 1970 van start met de bouw van een eerste dam. Vier bijkomende stuwdammen en de aanleg van een gigantisch stuwmeer zouden een vermogen van 34 500 megawatt opleveren, bijna drie keer het vermogen van alle huidige Belgische elektriciteitscentrales samen.  Tot op vandaag zijn er echter maar twee dammen gebouwd – Inga I en Inga II – en van de veertien turbines in de centrale werken er maar zes zodat de elektriciteitsproductie ver beneden de mogelijkheden blijft.
    
Kisangani wordt van elektriciteit voorzien door een kleinere waterkrachtcentrale op de zijrivier Tshopo. Doordat het water hier voldoende kracht heeft, is de aanleg van een groot stuwmeer overbodig. Momenteel doen slechts twee van de drie turbines het, maar soms werkt er maar één, en soms geen. Dat betekent dat de hele stad soms enkele dagen of een week zonder stroom zit. Is er wel stroom, dan is die er niet overal tegelijk. Het hangt van stadsdeel tot stadsdeel af wanneer het licht aanspringt, en er zijn ook buurten waar dat altijd een illusie blijft. Het elektriciteitsnet is niet mee uitgebreid met de stad, die in de jaren 1960 enkele honderdduizenden inwoners telde terwijl er dat sinds 2004 meer dan zeshonderdvijftigduizend zijn.

Dankzij investeringen door de Belgische ontwikkelingssamenwerking is de situatie in Kisangani sterk verbeterd, maar er is nog veel te doen, vertelt Nubourgh terwijl we ons op de Tshopo-brug met zicht op de rivier en de dam een weg banen tussen met maniok en andere koopwaar volgestouwde fietsen. Deze plek is minder idyllisch dan ze lijkt, want tijdens de vele woelige periodes in de geschiedenis van de stad werden vanop deze brug geregeld lijken in de rivier gedumpt.

Foto: © Kris Pannecoucke / KMMA Tervuren
Foto: © Kris Pannecoucke / KMMA Tervuren

De derde turbine zal worden hersteld en het elektriciteitsnet is aan onderhoud en uitbreiding toe. Verder is er nood aan verbindingen tussen de verschillende centrales in het Congobekken, zodat er af en toe een kan worden stilgelegd voor een groot onderhoud zonder dat daarbij een hele stad in duisternis wordt gehuld. Maar er moet ook een efficiënt systeem op poten worden gezet dat mensen doet betalen voor hun elektriciteit. Dat is momenteel voor amper een derde van de in deze centrale geproduceerde stroom het geval. In combinatie met een gebrekkige controle op het beheer van de budgetten, komt dat het onderhoud uiteraard niet ten goede.

Het potentieel van de rivier die in theorie heel Congo makkelijk van groene stroom zou kunnen voorzien – waardoor haar naam er een betekenis bij krijgt – blijft dus grotendeels onderbenut. De lucht is intussen onheilspellend grijs gekleurd en niet veel later valt de belangrijkste energiebron van dit land met bakken uit de lucht.Expeditie Congostroom 2010 weergeven op een grotere kaart


Online bladwijzers:Voeg deze link toe met uw social bookmark service en deel deze post met anderen
 • Google
 • del.icio.us
 • Msn
 • Facebook
 • Netlog
 • Technorati
 • ekudos
 • nujij
 • connotea

Reacties

Voeg reactie toe
 authimage

Reacties

 1. 29.04.2010 | 20:38

  Mooi Dieter, mooie getuigenis. De ongemakken verdwijnen wel weer, volhouden en vooral, blijven schrijven, blijven bloggen!